Projekt indokoltsága – EJROK – Kehop
Hírek

Projekt indokoltsága

2019. október

Célkitűzésink, azaz a lakossági szemléletformálás indokoltáságát már bőrünkön érzékelhető hatásai indokolják

A természeti erőforrások megőrzését, a fogyasztói lét fenntartását fenyegető társadalmi, gazdasági és környezeti veszélyek:


A jelenlegi fogyasztói viselkedés számos kedvezőtlen természeti hatást gyakorol Földünk ökológiai rendszerére; a természeti erőforrásaink, energiahordozóink mennyiségére; a kontinensek éghajlatára (időjárási jellemzők), a csapadékmennyiségek változására.


A fogyasztói viselkedések rohamos ütemben zajló változásai a társadalmi, a gazdasági és a hétköznapokat átívelő technikai fejlődések következtében jön létre. Pl.: népességszám növekedés, a személygépkocsi használat térhódítása, az elektrotechnikai eszközök hirtelen elévülése stb.


Ahhoz, hogy Földünk természeti állapota a jövő generációja számára is élhető környezeti feltételeket tudjon biztosítani, szükség van a lakosság körében is a fogyasztói szemléletmód megváltoztatására, a fogyasztói viselkedésminták újraértelmezésére, valamint az energiatakarékossági és az energiahatékonysági alternatívák bemutatására és népszerűsítésére.

Sajnos a kutatások azt bizonyítják, hogy a természeti károk mennyisége folyamatosan növekszik (Pl.: légszennyezettségi szint növekedése, az óceánok, tengerek szemétszigeteinek szám szerinti gyarapodása, az erdők mennyiségi területeinek csökkenése), az energiafogyasztás és szén-dioxid kibocsátás mértéke továbbra sem csökken.